Ładowanie

Kuchnia przepisy

Kotlety mielone z ziemniakami :

Składniki :

  • *1 mała bułka (najlepiej czerstwa np. kajzerka)
  • *woda do namoczenia bułki
  • *1/2 kg mięsa mielonego*
  • *1 średnia cebula starta na tartce
  • *1 jajko
  • *1 łyżeczka soli + 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu zmielonego
  • *bułka tarta do obtoczenia
  • *do podsmażenia (smalec lub masło klarowane lub olej)
 Jeśli już wszystko mamy przygotowane to ruszamy dalej :
 
Bułkę zalać wodą, odstawić do namoczenia na około 5-10 minut. Do większej miski włożyć zmielone mięso, cebulę, jajko, sól i pieprz oraz odciśniętą bułkę. Wszystko dobrze wymieszać.Im dłużej wyrabiamy, tym lepsze kotlety.
 
Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i kłaść na dobrze rozgrzany olej na patelni smażyć do zarumienienia z obu stron.
 
Ziemniaki obrać , pokroić w ćwiartki wrzucić do osolonej wody gotować 20-25 minut aż będą miękkie.
 
Gotowe ! - Życzę smacznego smile
 
Kotlet
 
 
Kluski śląskie 
 
Składniki :
 
* ziemniaki ( na litrowy garnek )
* 2 jajka 
* mąka ziemniaczana 200 g 
* mąka przenna 170 g 
 
Jeśli więc mamy już składniki to możemy zaczynać :
 
Ziemniaki obrać pokroić w ćwiartki posolić pół łyżeczki .
Przygotować mąkę , odważyć.Jeśli ziemniaki są już ugotowane odcedzić , poczekać aż wystygną .Jeśli są już chłodne przeciskamy przez praske do osobnego garnka lub naczynia.Naszykować stolnicę ,podsypać mąką pszenną.Jak już ziemniaki przepuściliśmy przez praskę dodajemy do nich dwa jajka i dobrze mięszamy.Przekładamy na podsypaną wcześniej mąką stolnicę.Dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz pszenną i wyrabiamy masę przez 3 do 5 minut.
 
Jeżeli nasza masa jest już dobrze wyrobiona rozpoczynamy robienie klusek.
 
Kluski gotowe ? 
 
Do garnka wlewamy zimną wodę solimy pół łyżeczki dodajemy łyżkę oleju i gotujemy.Kluseczki wrzucamy jak już woda będzie wrzeć.Gotujemy na średnim ogniu przez ok 15 minut.Odcedzamy i gotowe kluseczki można podawać z sosem ja podałem z sosem .
 
Życzę smacznego ! smile
 
 
 
Kotlet schabowy z ziemniakami i surówką 
 
Składniki :
 
* ziemniaki
* kotlet schabowy
* sól
* pieprz czarny mielony
* pieprz ziołowy mielony 
* czosnek sypany lub w ząbkach
* mąka pszenna do panierki
* bułka tarta do panierki 
* jajko 
 
Jeśli więc składniki mamy przygotowane to zaczynamy :
 
 
Kotlety zamoczyć na 10 minut w zimnej wodzie , następnie wyjąć z wody osuszyć .Wkładamy do woreczka i rozbijamy tłuczkiem.Jeśli już je rozbiliśmy przekładamy na talerz przyprawiamy solą,pieprzem ziołowym i czarnym oraz czosnkiem.
 
Dobrze jest po przyprawieniu włożyć je do lodówki na ok 30 min aby się ''przegryzły''
 
Ziemniaki kroimy w ćwiartki lub jak kto woli ,solimy i gotujemy
 
Szykujemy w takim razie panierkę w 3 talerzach w jednym mąke,w drugim bułkę tartą , w trzecim jajko .
 
Jeśli ziemniaki są już prawie gotowe 5 minut przed całkowitym ugotowaniem możemy smażyć kotlety.
 
Nagrzewamy olej,  kotleta najpierw obtaczamy w mące następnie w jajku i dopiero w bułce tartej .Smażymy na wolnym ogniu.
 
Smacznego ! smile
 
 
 
 


Dodaj komentarz






Dodaj

Komentarze

Jolaantaa, Dodany: 16.11.2019, 10:52
Polecam ,świetny przepis ! Jest to najlepszy kotlet schabowy jaki jedliśmy,Mojemu Mężowi aż uszy się trzęsły jak zajadał.

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl