Kotlety mielone z ziemniakami :
Składniki :
- *1 mała bułka (najlepiej czerstwa np. kajzerka)
- *woda do namoczenia bułki
- *1/2 kg mięsa mielonego*
- *1 średnia cebula starta na tartce
- *1 jajko
- *1 łyżeczka soli + 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu zmielonego
- *bułka tarta do obtoczenia
- *do podsmażenia (smalec lub masło klarowane lub olej)
Jeśli już wszystko mamy przygotowane to ruszamy dalej :
Bułkę zalać wodą, odstawić do namoczenia na około 5-10 minut. Do większej miski włożyć zmielone mięso, cebulę, jajko, sól i pieprz oraz odciśniętą bułkę. Wszystko dobrze wymieszać.Im dłużej wyrabiamy, tym lepsze kotlety.
Uformować kotlety, obtoczyć w bułce tartej i kłaść na dobrze rozgrzany olej na patelni smażyć do zarumienienia z obu stron.
Ziemniaki obrać , pokroić w ćwiartki wrzucić do osolonej wody gotować 20-25 minut aż będą miękkie.
Gotowe ! - Życzę smacznego
Kluski śląskie
Składniki :
* ziemniaki ( na litrowy garnek )
* 2 jajka
* mąka ziemniaczana 200 g
* mąka przenna 170 g
Jeśli więc mamy już składniki to możemy zaczynać :
Ziemniaki obrać pokroić w ćwiartki posolić pół łyżeczki .
Przygotować mąkę , odważyć.Jeśli ziemniaki są już ugotowane odcedzić , poczekać aż wystygną .Jeśli są już chłodne przeciskamy przez praske do osobnego garnka lub naczynia.Naszykować stolnicę ,podsypać mąką pszenną.Jak już ziemniaki przepuściliśmy przez praskę dodajemy do nich dwa jajka i dobrze mięszamy.Przekładamy na podsypaną wcześniej mąką stolnicę.Dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz pszenną i wyrabiamy masę przez 3 do 5 minut.
Jeżeli nasza masa jest już dobrze wyrobiona rozpoczynamy robienie klusek.
Kluski gotowe ?
Do garnka wlewamy zimną wodę solimy pół łyżeczki dodajemy łyżkę oleju i gotujemy.Kluseczki wrzucamy jak już woda będzie wrzeć.Gotujemy na średnim ogniu przez ok 15 minut.Odcedzamy i gotowe kluseczki można podawać z sosem ja podałem z sosem .
Życzę smacznego !
Kotlet schabowy z ziemniakami i surówką
Składniki :
* ziemniaki
* kotlet schabowy
* sól
* pieprz czarny mielony
* pieprz ziołowy mielony
* czosnek sypany lub w ząbkach
* mąka pszenna do panierki
* bułka tarta do panierki
* jajko
Jeśli więc składniki mamy przygotowane to zaczynamy :
Kotlety zamoczyć na 10 minut w zimnej wodzie , następnie wyjąć z wody osuszyć .Wkładamy do woreczka i rozbijamy tłuczkiem.Jeśli już je rozbiliśmy przekładamy na talerz przyprawiamy solą,pieprzem ziołowym i czarnym oraz czosnkiem.
Dobrze jest po przyprawieniu włożyć je do lodówki na ok 30 min aby się ''przegryzły''
Ziemniaki kroimy w ćwiartki lub jak kto woli ,solimy i gotujemy
Szykujemy w takim razie panierkę w 3 talerzach w jednym mąke,w drugim bułkę tartą , w trzecim jajko .
Jeśli ziemniaki są już prawie gotowe 5 minut przed całkowitym ugotowaniem możemy smażyć kotlety.
Nagrzewamy olej, kotleta najpierw obtaczamy w mące następnie w jajku i dopiero w bułce tartej .Smażymy na wolnym ogniu.
Smacznego !
Komentarze