Idealne ciasto na Pizze okrągła blacha 32 cm :
U mnie szklanka ma 200 ml zatem odmierz
Składniki gotowe ? No to do dzieła ! ;-)
Do dużej miski wsyp mąkę przez sito ,następnie dodaj drożdże i wymięszaj .Następnie dodaj olej,cukier i sól i znów dokładnie wymięszaj.
Stopniowo dolewaj wody , ręką wyrabiaj ciasto aby powstała jednolita kula .Jeśli ciasto lepi się dodaj odrobinę mąki i dalej wyrabiaj .
A teraz daj odpocząć wyrobionemu ciastu w misce ,przykryj ręcznikiem i zostaw w temperaturze pokojowej na ok 30 minut do wyrośnięcia .
Teraz masz 30 minut by przygotować składniki do pizzy.
Jeśli już wszystko gotowe a czas się skończył i ciasto trzeba wyjąć przygotuj stolnicę.
Włącz piekarnik ,nagrzej go do 210 - 220 stopni celsjusza .
Przygotuj okrągłą blachę o śr 32 cm
Wyłóż ciasto na stolnicę podsypując ją wcześniej mąką pszenną poznańską.
Zacznij formować wałkiem okrągły placek ciasto nie powinno być ani za cienkie ani za grube.
Blachę wysmaruj olejem nie przesadzając oczywiście ;-) ,ja używam blachy non-stick jest to blacha nie przywierająca .
Na wysmarowaną blachę rozłóż rozwałkowane ciasto ,ugnieć palcami brzegi .
Następnie wysmaruj ciasto przecierem pomidorowym ,nałóż składniki jakie chcesz jeśli już jest gotowa do pieczenia włóż ją do pieca nagrzanego do 210 - 220 stopni celsjusza piec około 20 minut doglądając .
Buon appetito ! :-)
Komentarze