Smaczna i zdrowa zupa pomidorowa
Składniki :
*Kostka cielęca knorr
Jeśli składniki macie już przygotowane to możemy zaczynać :
Rosół z kurczaka
Składniki :
*Udko z kurczaka
*kawałek wołowiny z kostką można także zastąpić kostką wołową knorr
*2 litry wody
*Vegeta kucharek +/- łyżeczkę ( do smaku )
*włoszczyzna : marchewka, pietruszka, kawałek pora, kawałeczek selera,pół cebuli ( można zastąpić suszoną )
*pieprz czarny w kulkach
*pieprz ziołowy
*ziele angielskie w kulkach
*pietruszka natka
*kawałeczek mrożonej czerwonej papryczki - Dodaje świetnego smaku
Jeśli składniki macie już przygotowane to możemy zaczynać :
I gotowe Życzę Smacznego ! :-)
Zupa zalewajka
Składniki :
* 2 - 3 duże ziemniaki
* kostka rosół z kury knorr
* 2 l wody
* 250 ml żuru w butelce
* Jedna duża kiełbasa lub dwie małe może być zwyczajna / śląska
* pół cebuli lub jedna mała ( opcjonalnie można zastąpić suszoną cebulą )
* 2 ząbki czosnku
* kilka suszonych grzybów ( można zamiast grzybów dorzucić pół kostki grzybowej knorr )
* 3 liścia laurowe
* 4 ziarna ziela angielskiego
* majeranek 2-3 łyżki ( uwaga aby zupa miała lepszy smak majeranek można trzeć w rękach wsypując do zupy )
* Vegeta kucharek
* pieprz ziołowy,pierz czarny mielony - do smaku
Ok jeśli więc macie już przygotowane składniki na zalewajkę to możemy zaczynać :
Grzyby namocz przez około godzinę. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i przekrój na pół drugą połowę schowaj ,czosnek obierz i wrzuć w całości.
Kiełbasę obierz ze skórki pokrój w kostkę.
Włóż ziemniaki do garnka ,zalej zimną wodą, dodaj liść laurowy,pieprz czarny w kulkach, ziele angielskie,czosnek, kostkę knorr kurzą i namoczone wcześniej grzyby. Dopraw pieprzem ziołowym , czarnym mielonym i vegetą wedle uznania.Dołóż pokrojoną kiełbasę. Gotuj ok 25 - 30 minut aż ziemniaki będą miękkie.Zmniejsz gaz wlej żurek i gotuj jeszcze przez ok 10 minut na wolnym ogniu.
Życzę Smacznego !
Żurek z kiełbasą białą i jajkiem :
Składniki :
* 1,5 - 2 litrów wody
* pół kostki knorr kurzej
* 4 jajka na twardo ( gotować jajka na wolnym ogniu 15 minut i będą dobre )
* 3 kiełbasy białe dobrej jakości bo od tego zależy smak naszego żurku
* kilka grzybków suszonych jeśli nie mamy grzybków może być pół kostki grzybowej knorr
* 250 ml barszczu białego w butelce
* 2-3 ząbki czosnku
* 2-3 liście laurowe
* 4 kulki ziela angielskiego
* majeranek
*3 kulki pieprzu czarnego
* pieprz mielony czarny
* Vegeta
* cebula suszona
Jeśli więc mamy już przygotowane składniki to możemy zaczynać :
Do garnka wlewamy wodę ,wrzucamy kiełbasę następnie przyprawiamy w/w przyprawami .Dodać czosnek ,kostkę knorr.Gotujemy na małym ogniu ok 25 minut .Po 25 minutach wlewamy żurek w butelce ( do smaku ) i gotujemy jeszcze przez ok 10 minut.
W osobnym garnuszu gotujemy jajka wystarczy gotować je 15 minut dodając do nich 1 a nawet 2 łyżki soli wtedy będzie nam łatwiej obierać jajka ze skorupki .
Jeśli jajka nam się już ugotowały wyjmujemy , chłodzimy i obieramy po czym kroimy każde na pół ( można też w plastry )
Jak już żurek mamy gotowy to nakładamy do talerza dodając jajko i gotowe
Życzę smacznego !