Ładowanie

Kuchnia przepisy

Smaczna i zdrowa zupa pomidorowa smile

 

Składniki :

*Kostka cielęca knorr

  • *ćwiartka kurczaka
  • *2 litry wody
  • *Vegeta kucharek +/- łyżeczkę ( do smaku) 
  • *włoszczyzna : marchewka, pietruszka, kawałek pora, kawałeczek selera,pół cebuli ( można zastąpić suszoną )
  • * przecier pomidorowy ( do smaku i zabarwienia ) załóżmy,że będzie to pół słoiczka 180 g czyli 90 g
  • *śmietana najlepsza w tym przypadku zoot 30 % ( wystarczy 1/4 kubeczka ) 
  • * pieprz czarny w kulkach 3-4 kulki
  • *pieprz ziołowy 
  • *ziele angielskie w kulkach ale może też być mielone 3-4 kulki
  • *liść laurowy 3-4 szt
  • * pietruszka natka 

Jeśli składniki macie już przygotowane to możemy zaczynać :

 

  • Mięso opłukać pod bieżącą chłodną wodą, włożyć do garnka,zalać zimną wodą i moczyć przez około 15 minut. Następnie wylać wodę z moczenia kurczaka, dodać czystą zimną wodę (2 litry) i zagotować na większym ogniu.
  • W międzyczasie zdejmować łyżką cedzakową wytrącone na powierzchni "szumowiny". Zmniejszyć ogień do minimum i gotować na małym ogniu przez około 5-10 min. Dodać obraną i opłukaną włoszczyznę ,liście laurowe,ziele angielskie,pieprz czarny w kulkach,pieprz ziołowy i gotować przez następne 25-30 minut aż warzywa będą miękkie.
  • Jeśli włoszczyzna jest już miękka dodać przecier, dokładnie wymieszać i zagotować. Najlepiej dodać na początek mniej przecieru, zawsze można go później dodać po spróbowaniu zupy, chodzi o to aby zupa nie była za kwaśna.
  • Zmniejszyć ogień i stopniowo dodawać śmietanę - aby uniknąć zwarzenia najlepiej wcześniej wymieszać ją w oddzielnym naczyniu (np. kubku) .Całość delikatnie podgrzać.Pod koniec gotowania możesz dodać troszke skrojonej natki pietruszki ale nie musisz.Doprawić do smaku pieprzem jeśli taka potrzeba zajdzie.
  • ŻYCZĘ SMACZNEGO ! 
  • Zdjęcie

 

Rosół z kurczaka 

Składniki :

*Udko z kurczaka

*kawałek wołowiny z kostką można także zastąpić kostką wołową knorr

*2 litry wody

*Vegeta kucharek +/- łyżeczkę ( do smaku )

*włoszczyzna : marchewka, pietruszka, kawałek pora, kawałeczek selera,pół cebuli ( można zastąpić suszoną )

*pieprz czarny w kulkach 

*pieprz ziołowy

*ziele angielskie w kulkach

*pietruszka natka

*kawałeczek mrożonej czerwonej papryczki - Dodaje świetnego smaku

 

Jeśli składniki macie już przygotowane to możemy zaczynać :

 

  • Mięso opłukać pod bieżącą chłodną wodą, włożyć do garnka,zalać zimną wodą i moczyć przez około 15 minut. Następnie wylać wodę z moczenia kurczaka, dodać czystą zimną wodę (2 litry) i zagotować na większym ogniu.
  • W międzyczasie zdejmować łyżką cedzakową wytrącone na powierzchni "szumowiny". Zmniejszyć ogień do minimum i gotować na małym ogniu przez około 5-10 min. Dodać obraną i opłukaną włoszczyznę ,ziele angielskie,pieprz czarny w kulkach,pieprz ziołowy,mrożoną papryczkę i gotować przez następne 30-40 minut aż warzywa będą miękkie .
  • 5-10 minut przed końcem gotowania można dodać pokrojoną świeżą pietruszkę w natce .

I gotowe Życzę Smacznego ! :-)

Rosół

 

 

Zupa zalewajka

 

Składniki :

* 2 - 3 duże ziemniaki

* kostka rosół z kury knorr

* 2 l wody

* 250 ml żuru w butelce

* Jedna duża kiełbasa lub dwie małe może być zwyczajna / śląska 

* pół cebuli lub jedna mała ( opcjonalnie można zastąpić suszoną cebulą ) 

* 2 ząbki czosnku 

* kilka suszonych grzybów ( można zamiast grzybów dorzucić pół kostki grzybowej knorr )

* 3 liścia laurowe 

* 4 ziarna ziela angielskiego 

* majeranek 2-3 łyżki ( uwaga aby zupa miała lepszy smak majeranek można trzeć w rękach wsypując do zupy ) 

* Vegeta kucharek 

* pieprz ziołowy,pierz czarny mielony - do smaku 

 

Ok jeśli więc macie już przygotowane składniki na zalewajkę to możemy zaczynać : 

 

Grzyby namocz przez około godzinę. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i przekrój na pół drugą połowę schowaj ,czosnek obierz i wrzuć w całości.

Kiełbasę obierz ze skórki pokrój w kostkę.

 Włóż ziemniaki do garnka ,zalej zimną wodą, dodaj liść laurowy,pieprz czarny w kulkach, ziele angielskie,czosnek, kostkę knorr kurzą i namoczone wcześniej grzyby. Dopraw pieprzem ziołowym , czarnym mielonym i vegetą wedle uznania.Dołóż pokrojoną kiełbasę. Gotuj ok 25 - 30 minut aż ziemniaki będą miękkie.Zmniejsz gaz wlej żurek i gotuj jeszcze przez ok 10 minut na wolnym ogniu.

Życzę Smacznego ! smile

 

 

 

Żurek z kiełbasą białą i jajkiem :

 

Składniki : 

* 1,5 - 2 litrów wody 

* pół kostki knorr kurzej 

* 4 jajka na twardo ( gotować jajka na wolnym ogniu 15 minut i będą dobre )

* 3 kiełbasy białe dobrej jakości bo od tego zależy smak naszego żurku
* kilka grzybków suszonych jeśli nie mamy grzybków może być pół kostki grzybowej knorr
* 250 ml barszczu białego w butelce
* 2-3 ząbki czosnku
* 2-3 liście laurowe
* 4 kulki ziela angielskiego
* majeranek
*3 kulki pieprzu czarnego

* pieprz mielony czarny

* Vegeta 

* cebula suszona

Jeśli więc mamy już przygotowane składniki to możemy zaczynać :

Do garnka wlewamy wodę ,wrzucamy kiełbasę następnie przyprawiamy w/w przyprawami .Dodać czosnek ,kostkę knorr.Gotujemy na małym ogniu ok 25 minut .Po 25 minutach wlewamy żurek w butelce ( do smaku ) i gotujemy jeszcze przez ok 10 minut.

W osobnym garnuszu gotujemy jajka wystarczy gotować je 15 minut dodając do nich 1 a nawet 2 łyżki soli wtedy będzie nam łatwiej obierać jajka ze skorupki .

Jeśli jajka nam się już ugotowały wyjmujemy , chłodzimy i obieramy po czym kroimy każde na pół ( można też w plastry ) 

Jak już żurek mamy gotowy to nakładamy do talerza dodając jajko i gotowe 

 

Życzę smacznego ! smile



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl